Maarit Hohteri

Johanna, soveltavan liikunnan koordinaattori

Yleinen

Opiskelin liikunnanohjaajaksi Vierumäellä ja mielessä oli jo tuolloin, että haluaisin jossain vaiheessa muuttaa Helsinkiin. Sitten löysinkin elämäni rakkauden, ja hän oli alun perin Helsingistä kotoisin, joten muutimme tänne. Sain kausiohjaajan paikan Liikuntapalveluiden pohjoisesta liikuntatiimistä ja tein muutaman kauden verran kausiohjaajan töitä sekä määräaikaisia liikunnanohjaajan töitä. Siinä välissä olin kesätöissä liikuntapalveluiden Merellisissä palveluissa ja tein töitä Munkkinimeen uimarannalla ja Seurasaaressa.  

Taisin tehdä eri pituisia määräaikaisuuksia puolisentoista vuotta, kun sitten aukesi haettavaksi pitkästä aikaa vakituinen liikunnanohjaajan paikka.  Hain silloin samanaikaisesti sekä sitä vakituista liikunnanohjaajan vakanssia pohjoisen tiimissä että vastaavan liikunnanohjaajan sijaisuutta Käpylinnan toimipisteeseen, ja kävi todella hyvin, että sain sekä tämän kahden vuoden sijaisuuden, että myös sen vakituisen vakanssin.  Ja kun miulta kysyttiin, että haluanko heti lähteä tekemään vakituista vakanssia vai pitää takataskussa sen vakkaripaikan, ja lähteä tekemään sitä kahden vuoden sijaisuutta vastaavana, niin halusin saada sen työkokemuksen vastaavan ohjaajan tehtävästä.  

Sain olla 2 vuotta vastaavana liikunnanohjaajana Käpylinnan toimipisteessä, jonka toiminta oli kohdistettu ikääntyneille ja soveltavan liikunnan asiakkaille. Se oli kyllä ihan älytön munkki ja olin siitä tosi, tosi onnellinen.  Olin erikoistunut opinnoissani soveltavaan liikuntaan, ja Käpylinnassa pääsin hyödyntämään tätä, sillä siellä oli paljon soveltavan liikunnan tunteja sekä muuta matalan kynnyksen toimintaa.   

Kahden vuoden jälkeen Käpylinnan toimipiste suljettiin ja palasin vakituiseen liikunnanohjaajan pestiin. Aika pian sen jälkeen liikuntapalveluilla alettiin pohtia, että kun meillä oli esimerkiksi lasten, nuorten ja perheiden liikunnalle omat koordinaattorit, niin soveltamassa liikunnassakin olisi hyvä olla koordinaattori. Kävi niin hyvin, että minä sain sen paikan. Ja sitä työtä nykyäänkin teen.   

Työhöni kuuluu tietyt esihenkilön määrittelemät tehtävät, kuten kausitoiminnan suunnittelua ja ryhmien ohjaamista. Työnkuvaan kuuluu myös isossa osassa yhteistyökuvioiden koordinointia yhdistysten ja seurojen kanssa, joilla on erityistä soveltavan liikunnan osaamista. Mutta aika paljon saan myös itse määritellä ja ideoida. Ja miun työnkuva on siitä kiva, että siihen kuuluu edelleen myös liikunnanohjausta, noin 10 tuntia viikossa, eli pääsen ihan konkreettisestikin toteuttamaan niitä juttuja, joita esihenkilön ja suunnittelijakollegoiden kanssa ideoidaan.   

Kaikki ohjaustyöni liittyy jollain tavalla soveltavaan liikuntaan. Ohjaan muun muassa soveltavan liikunnan vesijumppaa, kuntosalitunteja kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille, kehitysvammaisten liikuntakerhoa ja erityislasten koululaisuinteja.   

Lisäksi jalkaudun paljon eli käyn kertomassa liikuntapalveluiden toiminnasta eri paikoissa ja erilaisille ryhmille. Liikuntapalvelut on siitä ihana, että meiltä löytyy tosi paljon kaikkea matalan kynnyksen toimintaa, mutta se tarjonta voi olla myös hämmentävän laaja, ja pyrin kertomaan siitä eri kohderyhmille niin, että he saavat itselleen olennaista tietoa.   

Teen myös soveltavaa liikuntaneuvontaa, joka käynnistettiin keväällä 2023. Prosessi on 6–8 kuukauden mittainen ja tapaan asiakkaan kanssa minimissään viisi kertaa. Asiakas itse asettaa omat tavoitteensa ja liikuntaneuvojan rooli on neuvoa ja tukea hyvinvoinnin edistämisessä ja tukea arkiaktiivisuuden lisäämisessä. Soveltava liikuntaneuvonta on täysin maksuton palvelu.   

Olen oppinut matkan varrella todella paljon liikunnan ohjaamisesta. Alussa olin esimerkiksi aivan ummikko musiikin suhteen ja siinä, miten sen tahdissa ylipäätänsä mennään. Nyt luonnistuu jo paremmin. Olen työskennellyt toimipisteessä missä liikutettiin soveltavan liikunnan asiakkaita. Sitä kautta sain arvokkaita asiakaskokemuksia, jotka opettivat minulla ohjaajana erilaisia näkökulmia liikkumiseen sekä miten elää ja liikkua omien toimintarajoitteiden kanssa. Pääsen työssäni mahdollistamaan asiakkaille laajan soveltavan liikunnan tarjonnan eli erilaisia, juuri heille itselleen sopivia liikkumisen muotoja. Tykkäänkin puhua enemmänkin liikkumisesta ja liikuskelusta, kuin liikunnasta.  

Olen työskennellyt kohta liikuntapalveluissa yhdeksän vuotta, minkä ansiosta tunnen liikuntapalveluiden rakenteet jo hyvin. Se on helpottanut nykyisessä työtehtävässäni yllättävän paljon asioiden hoitamista, vaikka toki aina kysymällä asiat selviää.  

Parasta työssäni on sen monipuolisuus ja tietynlainen itseohjautuvuus. Tietyt raamit tulee esihenkilöltä, mutta pystyn myös itse vaikuttamaan työnkuvaan ja tekemään asioita, joihin tunnen paloa. Työhön liittyy sekä toimistotyötä että ohjaustyötä, ja molemmat työt koen hyvin motivoiviksi. Kuulun myös erilaisiin työryhmiin, kuten uintityöryhmään, jossa pyrin edustamaan soveltavan liikunnan näkökulmaa sekä työhyvinvointiryhmään.  

Työnantajan tuki on mahdollistanut sen, että olen päässyt näyttämään mihin pystyn ja mitä osaan ja olen saanut mahdollisuuksia kehittyä siinä, mihin koen paloa ja mitä haluan tehdä. Olen saanut mahdollisuuksia kouluttautua, kehittää toimintaa ja omaa osaamistani ja olen saanut apua aina kun sitä tarvitsen.