Sami Saastamoinen

Vastuullinen seuratoiminta ei kehity itsestään – Seuraparlamentin vinkit helsinkiläisseuroille

Kumppanit
Yleinen

Turvallinen harjoittelu ja harrastaminen ovat seuratoiminnan vähimmäisvaatimuksia. Jotta seurojen vastuullisuus saadaan nostettua seuraavalle tasolle, meidän on avattava pelikirjamme toisillemme, kirjoittaa Helsingin seuraparlamentin puheenjohtaja Timo Muurinen.

Aktiivisen seuratoiminnan näkyvin merkki katukuvassa ovat logolliset reput, joita kantavat harjoituksiin matkalla olevat lapset ja nuoret, sekä kentiltä ja saleista kantautuva vauhdikas meno. Jotta voimme säilyttää harrastamisen ilon ja tuoda sen hyödyt mahdollisimman monen ulottuville, meidän on johdettava vastuullisuutta yhtä päättäväisesti kuin seuratoiminnan muitakin kivijalkoja.

Helsingin kaupungin, lajiliittojen ja muiden sidosryhmien tukemana seuratoiminta on kehittynyt viime vuosina vauhdilla. Samalla myös odotukset toimintaa kohtaan ovat muuttuneet. Uskallamme vaatia itseltämme ja toisiltamme entistä enemmän myös vastuullisuuden saralla. Kehityssuunta on oikea.

Me seuraparlamentissa haluamme tukea tätä kehitystä – myös silloin, kun se vaatii vaikeiden kysymysten kohtaamista. Kiusaaminen ja syrjintä eivät katoa pelkällä tahtotilalla. Helsinkiläisten lasten hyvinvointi ei lisäänny vain toivomalla. Vastuullista seuratoimintaa on johdettava tavoitteellisesti.

Tässä kilpailussa on vain yksi joukkue

Seuratoiminnalle on tyypillistä jatkuva tasapainoilu suurten tavoitteiden ja rajallisten resurssien välillä. Tunnistamme tämän haasteen myös nyt, kun peräänkuulutamme lisähuomiota seurojen vastuullisuustyöhön. Miten voimme luoda entistä paremman toimintaympäristön ilman, että taakka kasvaa kenellekään liian suureksi?

Emme ainakaan yksin tekemällä. Seuroja ei vertailla sarjataulukoissa treenien turvallisuuden tai yhteisöön tuotetun arvon perusteella. Tässä lajissa keräämme pisteitä yhteiseen pottiin. Siksi kehotamme kysymään rohkeasti naapuriseuran käytännöistä ja jakamaan avoimesti kaikki opit. Seurojen tukena on myös useita muita tahoja, kuten Helsingin kaupunki, jonka ohjenuorat luovat raamit kunkin seuran omalle toiminnalle.

Mistä aloittaa? Vinkkejä turvallisen ja vastuullisen seuratoiminnan edistämiseksi

Miten seurassanne toimitaan, jos joukkueessa havaitaan kiusaamista? Millaisin toimin edistätte valmentajien ja osallistujien yhdenvertaisuutta? Tiedämme, että nämä kysymykset voivat olla vaikeita etenkin seuroille, joissa ei ole kokopäiväistä henkilöstöä valmentajien ja ohjaajien tukena.

Silti rohkaisemme pysähtymään näiden kysymysten äärelle – viimeistään nyt. Määritelkää, missä vaiheessa vastuullisuustyönne on, ja valitkaa teille sopivat seuraavat askeleet. Mikäli olette vastuullisuustyönne alkumetreillä, suosittelemme hyödyntämään alla olevia matalan kynnyksen vinkkejä:

1. Tunnista kehityskohteet

Kysy ja kuuntele näkemyksiä seuranne nykytilasta ja tulevaisuudesta. Muista kuulla myös lapsia ja heidän vanhempiaan.

2. Yhdistä voimat muiden seurojen kanssa

Pyydä ja jaa kokemuksia avoimesti. Onko joku jo kokeillut toimintatapaa, joka voisi sopia myös teille?

3. Määritelkää, millaista esimerkkiä haluatte näyttää

Esimerkin voima on vahva. Linjatkaa selkeästi, millaista esimerkkiä ohjaajien ja valmentajien toivotaan näyttävän. Mihin erityisesti kannustatte – ja mikä ei ole sallittua?

4. Kouluttakaa

Kehittäkää ohjaajien, valmentajien ja vapaaehtoisten osaamista. Aluejärjestöt ja lajiliitot tarjoavat runsaasti koulutuksia eri teemoista.

5. Hyödyntäkää materiaaleja

Useat tahot tarjoavat laadukkaita materiaalipankkeja vastuullisuuteen ja turvallisuuteen. Hyödyntäkää niitä rohkeasti – pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen.

Timo Muurinen
Helsingin seuraparlamentin puheenjohtaja

Seuraparlamentti on vuonna 2009 perustettu helsinkiläisten liikuntaseurojen yhteistyöelin, joka toimii vuorovaikutuksessa Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden kanssa.Seuraparlamentin tarkoituksena on pitää yllä keskusteluyhteyttä kaupungin ja avustettavien seurojen välillä sekä edistää seurojen välistä keskustelua ja yhteistyötä