Johanna, koordinator för tillämpad motion
Jag studerade till idrottsinstruktör i Vierumäki och redan då tänkte jag att jag någon gång skulle vilja flytta till Helsingfors. Sedan hittade jag mitt livs kärlek, och han var hemma från Helsingfors, så vi flyttade hit. Jag fick en plats som säsongsinstruktör i idrottstjänsternas norra idrottsteam och arbetade som säsongsinstruktör under några säsonger samt som tillfällig idrottsinstruktör. Däremellan hade jag sommarjobb vid idrottstjänsternas Marina tjänster och arbetade på Munksnäs badstrand och Fölisön.
Jag arbetade i tidsbundna anställningar i ungefär ett och ett halvt år, tills det äntligen öppnades en möjlighet att söka en fast anställning som idrottsinstruktör. Jag sökte då samtidigt både en fast anställning som idrottsinstruktör i norra teamet och ett vikariat som ansvarig idrottsinstruktör i verksamhetsstället Käpylinna, och det gick så väl att jag fick både det tvååriga vikariatet och den fasta anställningen. När jag blev tillfrågad om jag ville börja direkt i den fasta anställningen eller hålla den i bakfickan och istället ta ett tvåårigt vikariat som ansvarig instruktör, så valde jag att skaffa mig arbetslivserfarenhet från rollen som ansvarig instruktör.
I 2 års tid kunde jag arbeta som idrottsinstruktör i Käpylinna verksamhetsställe, vars verksamhet var riktad till äldre och kunder inom tillämpad motion. Det var verkligen tursamt, och jag var riktigt, riktigt glad över det. I mina studier hade jag specialiserat mig på tillämpad motion, och i Käpylinna kunde jag dra nytta av detta, eftersom där fanns många tillämpade motionstimmar och andra aktiviteter med låg tröskel.
Efter två år stängdes Käpylinnas verksamhetsställe och jag återvände till mitt fasta jobb som idrottsinstruktör. Ganska snart därefter började man inom idrottstjänsterna fundera på att, eftersom vi hade egna koordinatorer för exempelvis barn-, ungdoms- och familjeidrott, skulle det vara bra att även ha en koordinator för anpassad idrott. Det gick så väl att jag fick platsen. Och det arbetar jag med än i dag.
Mitt arbete omfattar vissa uppgifter som definieras av chefen, till exempel att planera säsongsverksamheten och handleda grupper. Arbetsbeskrivningen innefattar också till stor del att samordna samarbetet med föreningar och klubbar, som har särskild expertis inom anpassad motion. Men jag får också själv definiera en hel del och komma med idéer. Det som jag gillar med min arbetsbeskrivning är att den fortfarande inkluderar instruktörsuppgifter, cirka 10 timmar i veckan, så jag får konkret genomföra de saker som vi kommer med idéer till tillsammans med min chef och mina planerarkolleger.
Allt mitt arbete som instruktör är på något sätt relaterat till anpassad motion. Jag leder till exempel anpassad vattengymppa, gymtimmar för personer med utvecklingsstörning och personer i psykisk rehabilitering, en motionsklubb för personer med utvecklingsstörning och skolsimning för barn med särskilda behov.
Jag ambulerar också mycket, vilket innebär att jag åker till olika platser och olika grupper för att berätta om verksamheten inom idrottstjänsterna. Det fina med idrottstjänsterna är att vi har väldigt mycket verksamhet med låg tröskel, men utbudet kan också vara förvirrande stort, och jag strävar efter att berätta om det för olika målgrupper så att de får den information som är väsentlig för dem.
Jag ger också anpassad motionsrådgivning, som lanserades våren 2023. Processen tar 6–8 månader och jag träffar kunden minst fem gånger. Kunden sätter upp sina egna mål och motionsrådgivarens roll är att ge råd och stöd för att främja välbefinnandet och öka den dagliga aktiviteten. Anpassad motionsrådgivning är en helt avgiftsfri tjänst.
Under den här resan har jag lärt mig väldigt mycket om att handleda motion. I början var jag till exempel en fullständig nybörjare vad gäller musik, och hur man rör sig i takt till den. Jag är mycket duktigare nu. Jag har arbetat på ett verksamhetsställe där vi instruerade kunder i anpassad motion. Där fick jag i egenskap av instruktör många värdefulla kundupplevelser, som gav mig olika perspektiv på motion samt hur man kan leva och röra sig med funktionsnedsättningar. Mitt jobb ger mig möjlighet att erbjuda kunderna ett brett utbud av olika motionsformer som passar just dem. Jag talar hellre om rörelse och att röra på sig än om motion.
Jag har snart arbetat inom idrottstjänsterna i nio år, och är jag redan väl förtrogen med idrottstjänsternas strukturer. Det har underlättat hanteringen av många aspekter i mitt nuvarande arbete förvånansvärt mycket, även om man självklart alltid kan få svar genom att fråga.
Det bästa med mitt jobb är dess mångsidighet och en viss självstyrdhet. En del av ramarna kommer från min chef, men jag kan också själv påverka arbetsbeskrivningen och göra sådant som jag brinner för. Jobbet är förknippat med både kontorsarbete och handledning, och jag tycker att båda är mycket motiverande. Jag är också med i olika arbetsgrupper, exempelvis simgruppen, där jag strävar efter att representera perspektivet för anpassad motion, och arbetshälsoarbetsgruppen.
Arbetsgivarens stöd har gjort det möjligt för mig att visa vad jag går för och vad jag kan, och har gett mig möjligheter att utvecklas inom det jag brinner för och det jag vill göra. Jag har haft möjlighet att utbilda mig, utveckla min verksamhet och min kompetens, och jag har vid behov alltid fått hjälp.