Aki Rask

Liikuntakurssien tuntikuvaukset

Alhaalta löydät liikuntapalveluiden järjestämän ohjatun liikuntatoiminnan tuntikuvaukset. Liikuntaa järjestetään kaikenikäisille ja tuntikuvauksista ilmenee tarkemmin kurssin sisällöt. Tarjonta sisältää mm. uimakouluja, seniorilattarijumppaa, kuntosalitoimintaa ja paljon muuta.

Lapset

Uimakoulut

Alkeet
Uimakoulu on tarkoitettu viidestä ikävuodesta alkaen porrastetusti uimataidottomille lapsille. Kurssilla harjoitellaan veteen totuttautumista, kastautumista, kellumista, liukumista ja uinnin alkeita. Tavoitteena on uinnin alkeiden oppiminen ja vedestä nauttiminen.

Nybörjarsim för flickor on pojkar 5-6 år
Simskolan är riktad till ej simkunniga barn över 5 år. På kursen övar man sig på att vänja sig vid vattnet, doppa sig i vattnet, flyta, glida och gunderna i simteknikerna. Målsättningen är att lärä sig grunderna i simning och att njuta av vattnet.

Alkeisjatko
Uimakoulu on tarkoitettu viidestä ikävuodesta alkaen porrastetusti uimataidottomille lapsille, jotka osaavat sukeltaa, niin että jalat ja kädet irtoavat pohjasta, mutta eivät uida. Kurssilla harjoitellaan kellumista, liukumista ja mm. myyräuintia ja alkeisselkäuintia. Tavoitteena on uimaan oppiminen sekä vedestä nauttiminen.

Fortsättningssimskola för nybörjare 5-6 år
Simskolan är avsedd för icke simkunniga barn från fem år, som kan dyka, så att benen och händerna lossnar från bottnet, men som ändå ännu saknar simkunnighet. På kursen tränar man att flyta, glida samt bland annat mullvadssim och nybörjarryggsim. Målet är att lära sig simma och att njuta av vattnet.

Jatko 1
Uimakoulu on tarkoitettu yli 6-vuotiaille lapsille, jotka osaavat uida vähintään 10 metriä sekä vatsallaan että selällään. Kurssilla vahvistetaan myyrä- ja selkäuintitaitoa, harjoitellaan rintauinnin eri osa-alueita, kokonaisuintimatkaa sekä hyppyjä ja sukelluksia. Uimastadionin ja Kumpulan maauimaloissa Jatko 1, Jatko 2 ja Tekniikka uimakoulut pidetään kokonaan isossa altaassa (syvyys 2 metriä).

Jatko 2  
Uimakoulu on tarkoitettu lapsille, jotka osaavat uida 25  metriä yhtäjaksoisesti. Kurssilla harjoitellaan eri uintityylien tekniikoiden osa-alueita, kokonaisuintimatkaa sekä hyppyjä ja sukelluksia. Kurssi pidetään isossa altaassa.

Junior Lifesaver
Hengenpelastuskerho on tarkoitettu 9-15-vuotiaille tytöille ja pojille. Kurssilla harjoitellaan pelastautumista ja toisen pelastamista oikeilla välineillä ja oikeilla tekniikoilla.

Tekniikka 
Uimakoulu on tarkoitettu lapsille, jotka osaavat uida yhtäjaksoisesti 25 metriä vatsallaan ja selällään. Kurssilla harjoitellaan eri uintilajien tekniikoiden osa-alueita (selkä-, vapaa- ja rintauinti), hyppyjä, vesipelastuksen alkeita ja uintikestävyyttä. Tavoitteena on, että uimakoululainen saavuttaa monipuolisen uimataidon. Kurssi pidetään isossa altaassa.

Lasten soveltava uimakoulu alkeet
Lapsille, joilla ei ole edellytyksiä osallistua lasten yleisiin uimakouluihin kuten esim. liikuntarajoitteiset, kehitysvammaiset, dysfaattiset tai muuten erityistä tukea tarvitsevat lapset. Kurssilla opetellaan uinnin perusasioita. Tavoitteena on uinnin alkeet tai uimaan oppiminen. Opetusta annetaan yksilöllisesti jokaisen lapsen taitotason mukaan. Avustaja voi olla mukana altaassa.

Lasten soveltava uimakoulu jatko
Lapsille, joilla ei ole edellytyksiä osallistua lasten yleisiin uimakouluihin kuten esim. liikuntarajoitteiset, kehitysvammaiset, dysfaattiset tai muuten erityistä tukea tarvitsevat lapset. Edellytetään 10 metrin uimataitoa. Uimakoulussa vahvistetaan myyrä- ja selkäuintitaitoa, harjoitellaan rintauinnin eri osa-alueita, kokonaisuintimatkaa sekä hyppyjä ja sukelluksia. Opetusta annetaan yksilöllisesti jokaisen lapsen taitotason mukaan. Avustaja voi olla mukana altaassa.

Kuulovammaisten lasten Jatko 1, yli 6-vuotiaat (10 metrin uimataito vaaditaan.)

Uimakoulu on tarkoitettu yli 6-vuotiaille kuulovammaisille lapsille, jotka osaavat uida vähintään 10 metriä vatsallaan että selällään. Kurssilla vahvistetaan myyrä- ja selkäuintaitoa, harjoitellaan rintauinnin eri osa-alueita, kokonaisuintimatkaa sekä hyppyjä ja sukelluksia pääsääntöisesti isossa altaassa. Opetus tapahtuu pienryhmässä ja opetuskielenä käytetään viittomakieltä. Kurssi pidetään isossa altaassa.

Kuulovammaisten lasten Alkeet, 4-7 vuotiaat

Uimakoulu on tarkoitettu neljästä ikävuodesta alkaen porrastetusti uimataidottomille kuulovammaisille lapsille. Kurssilla harjoitellaan veteen totuttautumista, kastautumista, kellumista, liukumista ja uinnin alkeita. Tavoitteena on uinnin alkeiden oppiminen ja vedestä nauttiminen. Opetus tapahtuu pienryhmässä ja opetuskielenä käytetään viittomakieltä. 

Vesiliikunta soveltava
Ryhmät on suunnattu 6-9-vuotiaille tai 10-16 -vuotiaille liikunta- ja tai kehitysvammaisille lapsille. Tavoitteena on uinti- ja vesiliikuntataidon valmiuksien kehittäminen yksilöllisesti vamma-aste huomioiden. Allastila ja siinä tapahtuva opetus edellyttää jokaiselle omaa henkilökohtaista avustajaa, joka on hankittava itse. Pukutiloissa 10-16 -vuotiaiden ryhmässä avustajan on oltava samaa sukupuolta, kuin lapsi/nuori.

Koululaisuinnit
Opetus järjestetään 1. – 5. luokkien oppilaille 4 opetuskertaa vuodessa ja 6. luokan oppilaille 2 opetuskertaa vuodessa. Opetukseen tulee 2 luokkaa kerrallaan. Uimahalleissa on opettamassa 3 liikunnanohjaajaa, osalla erityisluokista 2 liikunnanohjaajaa. Opetusvirasto tekee uintivuorolistat, hoitaa kuljetuksen uimahalliin, liikuntapalvelut vastaa opetuksesta ja sen sisällöstä.

Uimaopetuksen neljän uintikerran tavoitteena on kehittää jokaista oppilasta tasosta riippumatta. Nauttia oppimistuloksista ja vesiliikunnasta yleensä.

Lasten ja nuorten ryhmäliikunta

Kiekkokoulu
Kiekkokoulu on tarkoitettu alakouluikäisille jääkiekosta kiinnostuneille lapsille, jotka eivät vielä harrasta jääkiekkoa tai ovat lopettaneet varsinaisessa joukkueessa. Tunneilla harjoitellaan välineenkäsittelytaitoja sekä pelataan yhdessä. Kiekkokoulu mahdollistaa jääkiekon harrastamisen siten, että aikaa jää muihinkin harrastuksiin. Kurssille mukaan tulee olla vähintään ristikollinen kypärä, luistimet ja maila. Kaupunki ei ole vakuuttanut asiakkaita.
Tämä kurssi järjestetään yhteistyössä ulkopuolisen kumppanin kanssa, Oulunkylän Kiekko-Kerho ry. Vanhemman yhteistiedot luovutetaan turvallisuussyistä ja tapahtuman käytännön järjestelyjä varten yhteistyökumppanille, joka ei käytä niitä muuhun.

Luistelukoulu
Luistelukoulu on suunnattu kaikille alakoululaisille taitoluistelusta kiinnostuneille tytöille ja pojille, niin aloittelijoille kuin jo lajin parissa mukana oleville. Tavoitteena on taitoluistelun lajitaitojen kehittäminen monipuolisten harjoitteiden, pelien ja leikkien avulla. Kurssilaisilla tulee olla luistimet, sormikkaat ja päähine. Kaupunki ei ole vakuuttanut asiakkaita.
Tämä kurssi järjestetään yhteistyössä ulkopuolisen kumppanin kanssa, HTK  ry. Vanhemman yhteistiedot luovutetaan turvallisuussyistä ja tapahtuman käytännön järjestelyjä varten yhteistyökumppanille, joka ei käytä niitä muuhun.

Mailapelit
Toiminta on tarkoitettu kaikille mailapeleistä kiinnostuneille 1.–6.-luokkalaisille tytöille ja pojille. Tunnilla kehitetään taitoja sulkapallon, squashin, padelin ja pingiksen parissa. Mukaan tarvitset sisäliikuntavarusteet ja sisäpelikengät. Mailat ja pallot saat lainaksi.Kaupunki ei ole vakuuttanut asiakkaita.
Tämä kurssi järjestetään yhteistyössä ulkopuolisen kumppanin kanssa. Vanhemman yhteistiedot luovutetaan turvallisuussyistä ja tapahtuman käytännön järjestelyjä varten yhteistyökumppanille, joka ei käytä niitä muuhun.
Toiminnasta vastaa Smash ry.

Perheliikunta 2-3-vuotiaat
Perheliikunta on 2-3-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmalleen tarkoitettu yhteinen ohjattu liikuntatunti. Tunti koostuu liikunnallisista harjoitteista, peleistä ja leikeistä.

Perhepalloilu alle 9-vuotiaat
Perhepalloilussa alle 9-vuotiaat lapset vanhempineen pelaavat erilaisia pallopelejä.

Lapsi-aikuinen temppujumppa 2-3-vuotiaat
2–3 -vuotiaille lapsille ja heidän huoltajilleen tarkoitettu yhteinen ohjattu liikuntatunti. Tunti koostuu liikunnallisista harjoitteista, peleistä ja leikeistä. Aikuinen osallistuu salissa mukaan toimintaan. Kurssille voi osallistua yksi aikuinen ja yhden lapsen voi ilmoittaa kurssille.

Temppujumppa perheet 2-6-vuotiaat
Liikuntaleikkejä sekä monipuolista temppuliikuntaa lapsille vanhempineen. Vanhemmat osallistuvat salissa mukaan toimintaan. Kurssille voi osallistua useampi aikuinen ja lapsia voi ilmoittaa kurssille max 3.

Temppujumppa 3-4-vuotiaat
Liikuntaleikkejä sekä monipuolista temppuliikuntaa lapsille.

Temppujumppa 4-5-vuotiaat
Liikuntaleikkejä sekä monipuolista temppuliikuntaa lapsille. Lapset salissa ilman vanhempia ohjaajan kanssa.

Temppujumppa 5-6-vuotiaat
Liikuntaleikkejä sekä monipuolista temppuliikuntaa lapsille. Lapset salissa ilman vanhempia ohjaajan kanssa.

Lasten ja nuorten muu toiminta

EasySport
Helppoa, monipuolista ja mielekästä EasySport-liikuntaa koululaisille. Edullista tai kokonaan maksutonta toimintaa alakoululaisille – yhteistyössä helsinkiläisten urheiluseurojen kanssa. Tarkemmat tiedot www.easysport.fi.

FunAction
Harrasteliikuntaa 13-17-vuotiaille nuorille. Toiminta-ajatuksena on tuottaa nuorten toiveiden mukaisia laadukkaita liikuntapalveluja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Nuorista koottu “Funarit”-ryhmä osallistuu toiminnan suunnitteluun, toimii aktiivisesti vertaisinnostajina sekä osallistuu tapahtumiin vapaaehtoistyöntekijöinä.

FunAction startti
Ryhmä on suunnattu vähän tai ei lainkaan liikuntaa harrastaville 12-15-vuotiaille nuorille. Ryhmässä kokeillaan erilaisia liikuntalajeja ja samalla innostetaan nuoria omaehtoiseen liikuntaan. Lähtökohtana toiminnassa ovat nuorten omat toiveet ja mieltymykset.

NYT-liikunta
Monipuolista ja maksutonta liikuntaa 18-29-vuotiaille helsinkiläisille. Nuorten liikuntaneuvonta on suunnattu 16-29-vuotiaille helsinkiläisille nuorille. Liikuntaneuvonnassa laaditaan yhdessä ohjaajan kanssa kuuden kuukauden mittainen henkilökohtainen liikunta- ja aktivointisuunnitelma, jonka tavoitteena on lisätä nuoren arkiaktiivisuutta ja liikunnallista elämäntapaa.

Aikuiset

Tuntien tasoluokitukset

Kevennettyä ja helppoa 

  • Tunti sopii sinulle, jos sinulla on lieviä liikkumiskyvyn rajoitteita tai olet aloittamassa liikuntaa, ja haluat ylläpitää tai kohentaa liikkumiskykyäsi arjessa. Tunnilla tehdään liikkeitä pääasiassa istuen tai seisten. 

Keskiraskasta ja helppoa 

  • Tunti sopii sinulle, jos sinulla on jonkin verran kokemusta liikkumisesta ja haluat kohentaa kuntoasi sekä parantaa jaksamistasi. Tunti voi sisältää helppoja askelkuvioita. 

Keskiraskasta ja haasteita tarjoavaa 

  • Tunti sopii sinulle, jos liikkumiskykysi on hyvä tai harrastat säännöllisesti liikuntaa, ja haluat kehittää fyysistä kuntoasi. Tunti voi sisältää haasteita tarjoavia askelkuvioita. 

Ryhmäliikunta

Hyvänolon jumppa (Kevennettyä ja helppoa) 

Kuntoa kehittävä helppo jumppa. Tunti sopii erityisesti henkilöille, jotka ovat aloittelemassa liikuntaa tai välissä on ollut sairastelujaksoja. Tunti sisältää helppoa askellusjumppaa, lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa sekä loppuverryttelyn. Harjoitteita voidaan tehostaa välineillä, esimerkiksi kepeillä, kuminauhoilla tai käsipainoilla. 

XXL-startti (Kevennettyä ja helppoa) 

Helppo tapa aloittaa liikunnan harrastaminen. Ryhmä on suunnattu ylipainoisille (BMI 30 tai yli) liikuntaa aloitteleville aikuisille. Tavoitteena, että jokainen liikkuu oman jaksamisensa ja kuntonsa mukaan, sekä saa vinkkejä omaehtoisen liikunnan lisäämiseen. Ryhmässä tutustutaan erilaisiin liikuntamuotoihin, kuten ryhmäliikuntaan, kuntosaliharjoitteluun tai vaikkapa ulkoliikuntaan ja hyödynnetään erilaisia liikuntavälineitä. Asiakkaiden toiveita pyritään myös huomioimaan.  

Kiertoharjoittelu (Keskiraskasta ja helppoa) 

Lihaskuntoa, voimaa ja hapenottokykyä parantava monipuolinen tunti. Yhteisen alkulämmittelyn jälkeen tehdään kiertoharjoitus erilaisia välineitä käyttäen. Alkulämmittely voi sisältää helppoa askellusta. Kiertoharjoittelussa harjoitteita tehdään omassa tahdissa ennalta määrätyn ajan. Tunnin lopuksi on yhteinen loppuverryttely. 

Vanhempien treeni (Keskiraskasta ja helppoa) 

Pienten lasten vanhemmille suunnattu monipuolinen treeni, jonne voit ottaa alle 3-vuotiaan lapsen mukaan. Huomioithan, että ryhmässä tehtävät harjoitukset on kuitenkin suunniteltu vain aikuiselle.  Helpoista harjoitteista koostuva tunti sisältää tehokkaan lämmittelyn, lihaskunto-osuuden ja loppuvenyttelyn. Treeni harjoittaa tukilihasten voimaa, lihaskuntoa ja liikehallintaa.  

Tunti soveltuu myös synnytyksen jälkeen, jos olet jo pystynyt aloittamaan lihaskunnon harjoittamisen ennen ryhmään osallistumista. Lapset ovat vanhempien valvonnassa ja vastuulla tunnin aikana. 

Kuntojumppa (Keskiraskasta ja haasteita tarjoavaa) 

Kestävyyttä ja lihaskuntoa kehittävä tehokas jumppa. Tunti sisältää monipuolista askellusjumppaa, tehokkaan lihaskunto-osuuden ja loppuverryttelyn. Harjoitteita voidaan tehostaa välineillä, esimerkiksi kepeillä, kuminauhoilla tai käsipainoilla.  

Kehonhuolto ja liikkuvuus (Kevennettyä ja helppoa)

Rentouttava kehonhuoltotunti, jossa kevyen alkulämmittelyn jälkeen huolletaan kehoa pehmeän liikkeen avulla. Tunnilla vähennetään lihaskireyksiä, avataan liikeratoja, parannetaan nivelliikkuvuutta ja rentoutetaan kehoa. Tunnilla voidaan hyödyntää välineitä, kuten keppiä, rullia ja palloja.

Voima (Keskiraskasta ja haasteita tarjoavaa) 

Lihasvoimaa ja -kuntoa kehittävä tunti, jossa harjoitellaan pääosin musiikin tahdissa. Helppo ja lyhyt alkulämmittely voi sisältää helppoa askellusta. Voima- ja lihaskunto-osuudessa tehdään monipuolisesti lihaskunto- ja voimaliikkeitä koko vartalolle. Tunnin lopuksi on yhteinen loppuverryttely. Tunnilla voidaan käyttää välineitä, kuten voimatankoa, käsipainoja, kuminauhaa tai step-lautaa. 

Kertamaksulliset tunnit, ei ilmoittautumisia

Hallivesijumppa
Monipuolista jumppaa veden vastusta hyödyntäen. Tehoa voidaan lisätä välineitä käyttäen.

Syvänveden jumppa
Syvänveden jumpissa jalat eivät yllä pohjaan ja apuna käytetään vesijuoksuvyötä tai muuta välinettä. Syvänveden jumppa on erinomainen koko vartalon hallintaa kehittävä ja syviä lihaksia vahvistava tunti. Osallistujilta vaaditaan uimataito.

Kuntosalikurssit

Kuntosalikurssit
Turvallinen tapa harrastaa kuntosaliharjoittelua ohjaajan opastamana. Tunnin alussa on yhteinen lämmittely ja lopussa yhteinen loppuvenyttely.

KuntosaliCircuit
KuntosaliCircuit on ohjattua kiertoharjoittelua kuntosalilaiteilla. Tunnilla käytetään kuntosalilaitteita ja vapaita liikkeitä aikaa vastaan. Tunnin alussa on yhteinen lämmittely ja lopussa yhteinen loppuvenyttely.

Kuntosalin starttikurssi
Kurssilla opetellaan kuntosaliharjoittelun perusteita ja tutustutaan kuntosalilaitteiden käyttöön. Kurssi antaa valmiudet itsenäisen kuntosaliharjoittelun aloittamiseen. Kurssi sisältää laiteopastuksen ja henkilökohtaisen harjoitteluohjelman.

Kuntosali XXL-ryhmä
Toiminta on suunnattu ylipainoisille (kehon painoindeksi vähintään 30) liikuntaa aloitteleville aikuisille. Helppo tapa aloittaa liikunta. Ryhmissä jokainen liikkuu oman jaksamisensa ja kuntonsa mukaan. Tunnilla opetellaan kuntosaliharjoittelun perusteita ja tutustutaan kuntosalilaitteiden käyttöön.

Vesiliikunta

Syvänveden jumppa
Syvänveden jumpissa jalat eivät yllä pohjaan ja apuna käytetään vesijuoksuvyötä tai muuta välinettä. Syvänveden jumppa on erinomainen koko vartalon hallintaa kehittävä ja syviä lihaksia vahvistava tunti. Osallistujilta vaaditaan uimataito.

Vesijumppa
Vesijumpassa harjoitetaan veden vastuksen ja välineiden avulla lihaskuntoa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Harjoittelu tapahtuu matalassa altaassa, jossa jalat yltävät pohjaan.

Vesijumppa XXL-ryhmä
Ryhmä on suunnattu ylipainoisille (BMI 30 tai yli) liikuntaa aloitteleville aikuisille. Tavoitteena, että jokainen liikkuu oman jaksamisensa ja kuntonsa mukaan. Harjoittelu tapahtuu matalassa altaassa, jossa jalat yltävät pohjaan.

Uimakoulut

Alkeet
Kurssi on tarkoitettu uimataidottomille aikuisille. Kurssilla opetellaan veteen totuttautumista, kellumista ja uintia vatsallaan sekä selällään.

Alkeisjatko
Uimakoulu on tarkoitettu aikuisille, jotka ovat jo tottuneet veteen, osaavat kellumistaidon. Tavoitteena on uimataidon saavuttaminen.

Jatko
Uimakoulu on tarkoitettu aikuisille, jotka osaavat uida yhtäjaksoisesti noin 10 metriä. Kurssilla vahvistetaan uintitekniikoita ja parannetaan uintikestävyyttä

Naisten alkeisuintikurssi
Kurssi on tarkoitettu 18-63-vuotiaille uimataidottomille naisille. Kurssilla harjoitellaan vedessä liikkumista, kellumista ja uintia vatsallaan sekä selällään. Uintikurssi järjestetään suljetulla allasalueella Kampin liikuntakeskuksessa. Paikalla on vain naisia kurssin aikana. Kurssille tarvitset oman uima-asun, pyyhkeen ja peseytymisvälineet sekä 50sentin kolikon pukukaappia varten.

Naisten alkeisjatko uintikurssi
Kurssi on tarkoitettu 18-63-vuotiaille naisille, jotka ovat jo tottuneet veteen ja osaavat kellumistaidon. Tavoitteena on uimataidon saavuttaminen. Uintikurssi järjestetään suljetulla allasalueella Kampin liikuntakeskuksessa. Paikalla on vain naisia kurssin aikana. Kurssille tarvitset oman uima-asun, pyyhkeen ja peseytymisvälineet sekä 50 sentin kolikon pukukaappia varten.

Tekniikka
Kurssi on tarkoitettu uimataidon omaaville aikuisille. Kurssilla parannetaan uinnin eri osa-alueita, kuten uintitekniikoita, hengenpelastusta ja sukellusta.

Ikääntyneet

Tasoluokitukset

Kevennettyä ja helppoa

  • Tunti sopii sinulle, jos sinulla on lieviä liikkumiskyvyn rajoitteita tai olet aloittamassa liikuntaa, ja haluat ylläpitää tai kohentaa liikkumiskykyäsi arjessa. Tunnilla tehdään liikkeitä pääasiassa istuen tai seisten.

Keskiraskasta ja helppoa

  • Tunti sopii sinulle, jos sinulla on jonkin verran kokemusta liikkumisesta ja haluat kohentaa kuntoasi sekä parantaa jaksamistasi. Tunti voi sisältää helppoja askelkuvioita.

Keskiraskasta ja haasteita tarjoavaa

  • Tunti sopii sinulle, jos liikkumiskykysi on hyvä tai harrastat säännöllisesti liikuntaa, ja haluat kehittää fyysistä kuntoasi. Tunti voi sisältää haasteita tarjoavia askelkuvioita.

Ryhmäliikunta

Voima ja tasapaino

SenioriVoima (Keskiraskasta ja haasteita tarjoavaa)

Lihasvoimaa ja -kuntoa kehittävä tunti, jossa harjoitellaan pääosin musiikin tahdissa. Alkulämmittely voi sisältää helppoa askellusta. Voimaharjoittelussa jalkojen lihasvoimaa harjoitetaan joka tunnilla, jonka lisäksi lihasvoimaa ja tasapainoa harjoitetaan monipuolisesti ja vaihtelevasti koko vartalon osalta. Tunnin lopuksi on yhteinen loppuverryttely. Tunnilla voidaan käyttää välineitä, kuten voimatankoa, käsipainoja, kuminauhaa tai step-lautaa.

SenioriKiertoharjoittelu (Keskiraskasta ja helppoa)

Lihaskuntoa ja tasapainoa parantava monipuolinen tunti. Yhteisen alkulämmittelyn jälkeen tehdään kiertoharjoitus erilaisia välineitä käyttäen. Alkulämmittely voi sisältää helppoa askellusta. Kiertoharjoittelussa harjoitteita tehdään omassa tahdissa ennalta määrätyn ajan. Tunnin lopuksi on yhteinen loppuverryttely.

Sovellettu tasapaino- ja voimaharjoittelu (Kevennettyä ja helppoa)

Ryhmässä harjoitellaan taitoja, joita tarvitaan hyvään tasapainoon ja liikkumisen varmuuteen. Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, joilla on erityisesti haasteita tasapainon säilyttämisessä tai liikkumisen apuväline (keppi tai rollaattori) käytössä. Ryhmään voi osallistua myös oman henkilökohtaisen avustajan kanssa. Tunti sisältää yhteisen alkulämmittelyn, jonka jälkeen tehdään monipuolisesti erilaisia tasapaino ja voimaharjoitteita omassa tahdissa. Harjoittelussa käytetään paljon erilaisia välineitä. Tunnin lopuksi on yhteinen loppuverryttely.

Tuolijumppa (Kevennettyä ja helppoa)

Ryhmässä jumpataan monipuolisesti tuolilla istuen tai seisten tuoliin tukeutuen. Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, joilla on haasteita liikkumiskyvyssä tai liikkumisen apuväline (keppi tai rollaattori) käytössä. Tunnin aikana harjoitetaan mm. lihaskuntoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Tarvittaessa oma avustaja voi olla mukana harjoittelussa. Tunnilla voidaan käyttää välineitä, kuten kuminauhaa, käsipainoja tai keppiä.

Syke ja kestävyys

SenioriKuntojumppa (Keskiraskasta ja haasteita tarjoavaa)

Kestävyyttä, tasapainoa ja lihaskuntoa kehittävä tehokas jumppa. Tunti sisältää monipuolista askellusjumppaa, tehokkaan lihaskunto-osuuden ja loppuverryttelyn. Harjoitteita voidaan tehostaa välineillä, esimerkiksi kepeillä, kuminauhoilla tai käsipainoilla.

SenioriSäestys (Keskiraskasta ja helppoa)

Pianosäestettyä monipuolista jumppaa, jossa nautitaan elävästä musiikista. Tunti sisältää alkulämmittelyn, lihaskunto-osuuden ja loppuverryttelyn. Tunti sisältää helppoja askelsarjoja kuten tanssiaskelia. Lihaskunto-osuudessa harjoitteita voidaan tehostaa välineillä, esimerkiksi kepeillä, kuminauhoilla tai käsipainoilla.

Hyvänolon jumppa (Kevennettyä ja helppoa)

Kuntoa kehittävä helppo jumppa. Tunti sopii erityisesti henkilöille, jotka ovat aloittelemassa liikuntaa tai välissä on ollut sairastelujaksoja. Tunti sisältää helppoa askellusjumppaa, lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa sekä loppuverryttelyn. Harjoitteita voidaan tehostaa välineillä, esimerkiksi kepeillä, kuminauhoilla tai käsipainoilla.

Tanssilliset

SenioriKuntotanssi (Keskiraskasta ja haasteita tarjoavaa)

Tunnilla tanssitaan erilaisia tanssityylejä helpoin askelin, sykettä nostaen. Tunnilla nautitaan musiikista ja pidetään hauskaa yhdessä ryhmän kanssa. Tunti kehittää kestävyyttä, lihaskuntoa, tasapainoa sekä kehonhallintaa tanssin lomassa. Tunti sisältää myös lyhyen lihaskunto-osuuden, sekä lopuksi loppuvenyttelyn. Ei vaadi aikaisempaa tanssikokemusta. Sisältää tanssin tyylilajeihin liittyviä hyppyjä tai hypähtelyjä.

SenioriLattari (Keskiraskasta ja haasteita tarjoavaa)

Mukaansa tempaava tanssitunti, jota tukevat vauhdikkaat lattarirytmit. Lattaritunnilla nautitaan musiikista ja pidetään hauskaa yhdessä ryhmän kanssa. Tunti kehittää kestävyyttä, lihaskuntoa, tasapainoa sekä kehonhallintaa tanssin lomassa. Mukaan voi tulla, vaikka lattarirytmit eivät olisi entuudestaan tuttuja. Tunti sisältää myös lyhyen lihaskunto-osuuden ja loppuvenyttelyn.

Istumatanssi (Kevennettyä ja helppoa)

Istumatanssi on oiva tapa kehittää kestävyyttä, lihaskuntoa, tasapainoa sekä kehonhallintaa ja muistia tanssin kautta. Tanssi on kokonaisvaltainen kokemus, jossa yhdistyy fyysisyys ja sosiaalisuus. Istumatanssissa on helposti opittavat liikkeet ja mukaansa tempaava musiikki. Ei vaadi aiempaa kokemusta tanssista. Tunti sisältää myös lyhyen lihaskunto-osuuden ja loppuverryttelyn.

Venyttely ja kehonhuolto

SenioriVenyttely (Kevennettyä ja helppoa)

Rentouttava lihashuoltotunti, jossa kevyen alkulämmittelyn jälkeen venytellään monipuolisesti koko kehon lihasryhmät läpi. Tunnilla vähennetään lihaskireyksiä, parannetaan nivelliikkuvuutta ja rentoutetaan kehoa.

Kehonhuolto ja liikkuvuus (Kevennettyä ja helppoa)

Rentouttava kehonhuoltotunti, jossa kevyen alkulämmittelyn jälkeen huolletaan kehoa pehmeän liikkeen avulla. Tunnilla vähennetään lihaskireyksiä, avataan liikeratoja, parannetaan nivelliikkuvuutta ja rentoutetaan kehoa. Tunnilla voidaan hyödyntää välineitä, kuten keppiä, rullia ja palloja.

Ulkoliikunta

SenioriPorrastreeni (keskiraskas)
Tunnilla tehdään vaihtelevasti erilaisia liikkeitä portaita hyödyntäen. Tunti kehittää monipuolisesti kestävyyttä sekä lihaskuntoa, ja tunnilta saat myös vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun. Tunnilla pystyt tekemään liikkeitä juuri itselle sopivalla tavalla, oman kuntotasosi mukaan. Tapaaminen portaiden edessä tunnin alussa.

SenioriUlkojumppa (keskiraskas)
Kevyttä ja helppoa perusjumppaa ulkona, musiikin tahdissa. Tunti sisältää askellusta ja lihaskunto-osuuden, sekä loppuvenyttelyt. Ota tunnille oma jumppamatto mukaan.

SenioriUlkoliikunta (keskiraskas)
Tunti koostuu yhteisestä alkujumpasta, kävelyä sauvoilla tai ilman, lihaskuntoliikkeitä ja venyttelyä. Jumpan ja kävelyn osuus vaihtelee eri kerroilla. Omat kävelysauvat halutessasi mukaan

SenioriUlkotreeni (keskiraskas)
Tunti koostuu vaihtelevasti mm. kehonpainoharjoittelusta, kiertoharjoittelusta sekä interval-tyyppisestä harjoittelusta. Ulkotreenissä hyödynnetään monipuolisesti lihaskuntolaitteita. Harjoitus kehittää koko kehon voimaa ja lihaskestävyyttä. Tunti sopii kaikille, koska liikkeitä voi tehdä juuri itselle sopivalla tavalla, oman kuntonsa mukaan. Tunnin aikana saat hyviä vinkkejä omatoimiseen ulkoharjoitteluun. Tapaaminen liikuntapaikan edessä tunnin alussa.

SenioriUlkovoima (keskiraskas)
Lihaskuntotunti ulkona. Tunti sisältää alkulämmittelyn ja lihaskunto-osuuden sekä loppuvenyttelyt. Harjoitus kehittää koko kehon voimaa ja lihaskestävyyttä. Lihaskuntoliikkeet tehdään oman kehona painoa sekä liikuntavälineitä hyväksi käyttäen. Ota tunnille oma jumppamatto mukaan.

Kuntosalikurssit

Kuntosalikurssit
Turvallinen tapa harrastaa kuntosaliharjoittelua ohjaajan opastamana. Tunnin alussa on yhteinen lämmittely ja lopussa yhteinen loppuvenyttely.

Kuntosalin starttikurssi
Kurssilla opetellaan kuntosaliharjoittelun perusteita ja tutustutaan kuntosalilaitteiden käyttöön. Kurssi antaa valmiudet itsenäisen kuntosaliharjoittelun aloittamiseen. Kurssi sisältää laiteopastuksen ja henkilökohtaisen harjoitteluohjelman.

Vesiliikunta

Vesijumppa
Vesijumpassa harjoitetaan veden vastuksen ja välineiden avulla lihaskuntoa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Harjoittelu tapahtuu matalassa altaassa, jossa jalat yltävät pohjaan.

Syvänveden jumppa
Syvänveden jumpissa jalat eivät yllä pohjaan ja apuna käytetään vesijuoksuvyötä tai muuta välinettä. Syvänveden jumppa on erinomainen koko vartalon hallintaa kehittävä ja syviä lihaksia vahvistava tunti. Osallistujilta vaaditaan uimataito.

Soveltava liikunta

Ryhmäliikunta (ent. jumppa)
Jumpat ovat helppoja ja kevyitä hyvinvointia tukevia tunteja, jotka sopivat kaikille, myös henkilöille, joilla on toimintakyvyn rajoitteita.

Kevytjumppa (helppo/kevyt)
Kevyttä ja helppoa perusliikuntaa, jossa tavoitteena on lihasvoiman, liikkuvuuden ja tasapainokyvyn säilyttäminen ja parantaminen. Harjoitteita voidaan tehostaa välineillä, esim. kepeillä, kuminauhoilla tai käsipainoilla. Jumpassa tehtävät liikkeet ovat sovellettavissa.

Säestetty jumppa (helppo/kevyt)
Kevyttä ja helppoa pianosäestettyä jumppaa, jossa nautitaan elävästä musiikista. Tunti sisältää alkulämmittelyn, lihaskunto-osuuden ja venyttelyn.
Jumpassa tehtävät liikkeet ovat sovellettavissa.

Soveltavat kuntosalikurssit

Soveltavat kuntosalikurssit
Ohjattua kuntosaliharjoittelua toiminta- tai liikkumiskyvyltään rajoittuneille henkilöille. Tunti sisältää yhteisen alkulämmittelyn ja loppuvenyttelyn. Tunnin tavoitteena on toimintakyvyn ylläpitäminen ja parantaminen yksilölliset lähtökohdat huomioiden. Asiakkailla on mahdollisuus ottaa tarvittaessa oma avustaja tunnille mukaan.

Kuntosalin laiteopastus senioreille ja soveltaville ryhmille
Ohjausta ja neuvontaa kuntosalilaitteiden käytössä. Laiteopastus on maksutonta eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Toimintakyvyltään heikentyneiden liikuntaryhmät

Sovellettu tasapaino- ja voimaharjoittelu (Kevennettyä ja helppoa)

Ryhmässä harjoitellaan taitoja, joita tarvitaan hyvään tasapainoon ja liikkumisen varmuuteen. Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, joilla on erityisesti haasteita tasapainon säilyttämisessä tai liikkumisen apuväline (keppi tai rollaattori) käytössä. Ryhmään voi osallistua myös oman henkilökohtaisen avustajan kanssa. Tunti sisältää yhteisen alkulämmittelyn, jonka jälkeen tehdään monipuolisesti erilaisia tasapaino ja voimaharjoitteita omassa tahdissa. Harjoittelussa käytetään paljon erilaisia välineitä. Tunnin lopuksi on yhteinen loppuverryttely.

Tuolijumppa (helppo/kevyt)
Ryhmässä jumpataan monipuolisesti tuolilla istuen. Ryhmä on suunnattu henkilöille, joilla toimintakyky on selvästi rajoittunut. Tunnin aikana harjoitetaan mm. kestävyyttä, lihaskuntoa sekä tasapainoa. Tarvittaessa oma avustaja voi olla mukana harjoittelussa.

Soveltava vesiliikunta

Soveltava vesiliikunta
Monipuolista jumppaa veden vastusta hyödyntäen toiminta- tai liikkumiskyvyltään rajoittuneille henkilöille. Tunnilla voidaan hyödyntää välineitä yksilölliset lähtökohdat huomioiden. Vaikeasti liikuntarajoitteisilla asiakkailla on mahdollisuus ottaa tarvittaessa oma avustaja tunnille mukaan.

Vesijumppa
Vesijumpassa harjoitetaan veden vastuksen ja välineiden avulla lihaskuntoa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Harjoittelu tapahtuu matalassa altaassa, jossa jalat yltävät pohjaan.

Kehitysvammaiset

Kuntosaliharjoittelu
Tunti sisältää yhteisen alkulämmittelyn ja loppuvenyttelyn. Tunnin tavoitteena on toimintakyvyn ylläpitäminen ja parantaminen yksilölliset lähtökohdat huomioiden. Asiakkailla on mahdollisuus ottaa tarvittaessa oma avustaja tunnille mukaan.

Liikuntaryhmä
Monipuolista perusliikuntaa, jossa tavoitteena on kunnon ylläpitäminen ja kohottaminen sekä toimintakyvyn parantaminen. Tarvittaessa oma avustaja voi olla mukana harjoittelussa.

Luovan liikkeen ryhmä  
Ryhmän tavoitteena on hyvinvoinnin tukeminen tanssin ja liikkeen kautta. Ryhmässä tutkitaan kehon ja mielen yhteyttä erilaisin luovin menetelmin. Osallistuakseen ryhmään ei tarvitse olla aikaisempaaa kokemusta tanssimisesta tai muita erityistaitoja.

Vesijumppa
Vesijumpassa harjoitetaan veden vastuksen ja välineiden avulla lihaskuntoa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Harjoittelu tapahtuu matalassa altaassa, jossa jalat yltävät pohjaan.

Yhteistyökurssit

Liikuntapalvelut järjestää toimintaa yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Yhteistyökursseilta peritään kurssikohtainen maksu, mutta osallistuminen ei edellytä suoraan järjestöön liittymistä. Ilmoittautuminen tapahtuu suoraan yhdistykseen.

Sivun palautenappeja ei voida näyttää

Toiminnon käyttämiseksi vaaditaan, että hyväksyt sivuston evästeet. Pääset antamaan palautetta tästä sivusta sallimalla evästeasetuksista tilastointiin liittyvät evästeet.