Sari, idrottsanläggningsskötare
Våren 1991 utexaminerades jag som idrottsinstruktör från en treårig universitetsbaserad utbildning vid Pajulahden urheiluopisto. Det var en tid av djup lågkonjunktur, men jag fick ändå en tidsbunden arbetsplats inom idrottstjänsterna och började som idrottsinstruktör i lokalerna för Tapanilan Erä, stadens uthyrningspunkt. Därifrån övergick jag till Nordsjö idrottshus, fick en fast tjänst och yrkesbeteckningen ansvarig instruktör. Jag arbetade som idrottsinstruktör i drygt trettio år i helt fantastiska arbetsteam. Kollegorna, cheferna och kunderna var helt underbara. På trettio år ser man också en hel del förändringar. Från fasta telefoner och mappar har man övergått till elektroniska system. Musiken kommer inte heller längre från en c-kassett.
I något skede började jag längta efter omväxling och ett mer avslappnat arbetstempo. År 2022 gick jag en ettårig utbildning för idrottsanläggningsskötare i Vierumäki. Utbildningen gick att genomföra som lärling, så att jag tillbringade en vecka varje månad på institutet för närstudier. Jag fick bekanta mig väldigt mångsidigt med idrottstjänsternas olika funktioner, från inomhusanläggningar till hamnar, skärgården, gräsplaner och vintersportanläggningar.
För närvarande arbetar jag som idrottsanläggningsskötare i Östra centrums simhall. Jag arbetar i två skift och även på helger. Mina arbetsdagar består av städning av bastur och våtutrymmen, städning av gymmet och de allmänna utrymmena, kassaarbete och kundservice. Dagarna är tidvis hektiska och överraskande, men det finns ofta stunder av glädje. Det bästa med jobbet är teamarbetet, det fysiska arbetet och det faktum att jag kan se resultatet av mitt arbete. Till min förvåning får jag ofta beröm och omedelbar respons av kunderna.
Östra centrums simhall erbjuder kommuninvånare i alla åldrar mångsidiga idrottsupplevelser varje dag. Hallen har åtta bastur, en 50-metersbassäng, hopptorn, undervisnings- och barnbassänger, en kall och en varm bassäng, två gym, en idrottshall och ett kafé. Under de mest hektiska dagarna besöker upp till 1 800 kunder hallen, så det säger sig självt att städningen också måste vara effektiv.
Jag gillar att arbeta i en sportig miljö. Jag motionerar mycket själv, så jag kan dra nytta av husets tjänster. Mellan verserna kan man till exempel stå på händerna. Jag fortsätter att handleda motion på fritiden, särskilt tycker jag om att jobba med barn och personer med särskilda behov. På så sätt kan jag upprätthålla mina yrkeskunskaper och träffa bekanta kunder. Jag får också möjlighet att tillämpa den goda praxis som jag har lärt mig under min karriär som instruktör, och på så sätt arbeta i gränssnittet med kunder. Min nuvarande chef möjliggör detta genom fortbildning för alla i personalen som önskar det.
Helsingfors stad har varit en bra och pålitlig arbetsgivare. Jag har genomgått flera organisationsreformer, tagit ut mödra- och vårdledighet med fyra barn, och därmed kunnat njuta av fördelarna med en stor organisation. Trots förändringarna har det alltid funnits en god anda i min arbetsgrupp.
Jag rekommenderar Helsingfors stads idrottstjänster som arbetsplats för dem som uppskattar fördelarna och tryggheten med en stor organisation. För många unga är idrottstjänsterna den första arbetsplatsen, och idrottstjänsterna bär väl sitt ansvar för att introducera unga till arbetslivet. Staden stöder även fortbildning inom det egna området vid sidan av arbetet, vilket återspeglas i arbetsbeskrivningen som ansvar och mer variation. Å andra sidan är även arbetsrotation möjlig under långa karriärer, och det är möjligt att fortsätta arbeta även efter pensioneringen.