Din Bodi – Gymmens svettiga historia på Helsingfors stadsmuseum
I november utlovas träningskläder, gymbyxor, skrot och palmer, och om inte äkta, så åtminstone inbillad svettlukt när Helsingfors stadsmuseum förvandlas till en upplevelserik träningslokal.
På stadsmuseets fjärde våning presenteras olika perspektiv på stadskultur. För utställningen Din Bodi bygger vi ett gym för att återskapa atmosfären från 80- och 90-talen. Snart kan du svettas på en roddmaskin, reflektera över kroppsideal genom tiderna och mäta Arnold Schwarzeneggers biceps.
Mötesplats i gymmet
Din Bodi – Gymmens svettiga historia handlar om gym och gymentusiaster. Tävlingsinriktade bodybuilders, tyngdlyftare, fitnessatleter och motionärer – vad är det som driver dem? Varför går människor till gym eller gruppträningspass? Utställningen ger gymentusiaster en chans att säga sitt. Ämnet omfattar subtila perspektiv och teman som väcker starka känslor, med fokus på det egna och andras utseende, blickarnas mål och betydelse, kroppsfred, skönhet och hälsa.
De första gymmen i Finland i början av 1900-talet var främst avsedda för brottare, gymnaster och friidrottare. I dag är gymmen platser där alla kan utveckla eller upprätthålla sin kondition. Träning ger glädje och hälsa, men vi vill inte heller undvika svåra frågor som är förknippade med bodybuilding och kroppsformning på både amatör- och professionell nivå.
Utställningen har planerats av Tuomas Siitonen och Päivi Roivainen från Good Kombo. Utställningens producenter är stadsmuseets Sauli Seppälä och Jari Harju och grafisk designer är Tero Juuti. Marknadsförings visuella design har skapats av Niklas Nabb, Sini Teppola, Maria Nordström och Barbara Sorsa från Hasan & Partners. Utställningen och evenemangen är gratis.
Värm upp med Din Bodi-spellistan som finns på Spotify tills utställningen öppnar den 10 november!
Din Bodi – Gymmens svettiga historia
10.11.2023–25.2.2024
Helsingfors stadsmuseum
Aleksandersgatan 16
Alltid fritt inträde
Respektera andras kroppsfred i utställningen. Bakom alla bilder, kroppar och berättelser som visas finns en människa. Var vänlig både mot din egen och andras kropp.